Dinsdagavond 10 juni waren wij te gast bij de Politie Academie in Apeldoorn.

Een zeer bijzondere locatie waar we gastvrij werden ontvangen met een glaasje alcoholvrije crémant van Wijnkooperij Klosters en een lekker broodje.

Na het informele, alcoholvrije ‘ borrelen’ werden we welkom geheten door Ron Beskers, docent aan de Politie Academie. Hij gaf een korte inleiding over de opleiding en de activiteiten die in het pand plaatsvinden. Tevens gaf hij uitleg over de veranderde structuur binnen de politie-opleiding.

Hij stelde ons voor aan 2 heren van Proview Criminaliteitspreventie, Marco Mezach en Rick Tinholt. Dit bedrijf houdt zich bezig met criminaliteitspreventie op maat door het geven van trainingen en advies. Zij hadden voor deze avond een training op maat in weerbaarheid voor ons opgesteld.

Wij begonnen met het praktijkgedeelte. De spanning steeg, want we werden 2 aan 2 door een van de trainers begeleid naar een ruimte waar een situatie van huiselijk geweld plaatsvond. We wisten niet wat ons te wachten stond en waarmee we geconfronteerd zouden worden. Na afloop werd door de andere trainer kort met de koppels geëvalueerd over de bevindingen en wat het met ons gedaan had. De ervaring gaf genoeg stof voor overleg.

Hierna gingen we naar de dojo waar we een korte training weerbaarheid kregen. Eerst gaf Ron Beskers een uitleg over het gebruik van deze ruimte tijdens de politie opleidingen. De studenten leren in deze veilige omgeving om te gaan met geweld en agressie waarmee ze ‘op straat’ in aanraking zullen komen. Wederom in tweetallen deden we diverse oefeningen waarbij we leerden hoe we in bepaalde situaties van agressie of fysiek geweld kunnen reageren. Tijdens dit gedeelte konden we ook kennis maken met Arjan Jansen, de 3e trainer van Proview.

Na de fysieke training was het diner gepland. In de zeer sfeervolle ambiance van de kapel hebben we met zijn allen gegeten.

De avond werd afgesloten met het theoretische gedeelte van de training weerbaarheid. Rick Tinholt gaf een presentatie over agressie, geweld en de mogelijkheden die Proview biedt op het gebied van criminaliteitspreventie. Zij gaven aan dat er diverse mogelijkheden zijn om op individuele basis of eventueel bij voldoende animo in UVON-verband een training door hen te laten verzorgen.

Het was een zeer boeiende avond in een heel mooie omgeving. Na een korte netwerksessie verlieten we weer volop geīnspireerd het prachtige gebouw van de Politie Academie.

Met vriendelijke groet,
Decokay Brona
Marleen Brouwer